De OTAP straat, veilig en geen risico

OTAP CRMAls er een nieuwe implementatie moet worden gedaan of er moeten wijzigingen worden doorgevoerd in een bestaande software omgeving is het raadzaam om een Ontwikkel – Test – Acceptatie – Productie straat (OTAP) neer te zetten. Je kunt je voorstellen dat de (productie) omgeving waar de eindgebruikers op werken niet verstoord mag worden gedurende de dagelijkse werkzaamheden. Als er een wijziging moet worden uitgevoerd is het ook niet raadzaam om dat gelijk op de productie omgeving te doen. De productie omgeving mag tenslotte geen risico lopen om onderuit te gaan als er iets mis gaat.

Het inrichten van een OTAP straat is geen standaard policy bij veel bedrijven. De reden daarvoor kan zijn dat het extra licenties kost, extra inrichtingstijd met zich meebrengt of het wordt niet nodig geacht. Wanneer de kosten van licenties de inrichting van een OTAP straat tegenhouden is het samenvoegen van Ontwikkel en Test op 1 omgeving ook een mogelijkheid. Het is echter al regelmatig aangetoond dat een OTAP straat juist kostenbesparend werkt. Je kunt je vast indenken dat als er rechtstreeks op de productieomgeving wijzigingen worden doorgevoerd en er iets mis gaat dit tot grote problemen, hoge kosten, verlies van data en erger kan leiden. Veel beheerders denken dan dat het maken van een back-up voldoende is als ze deze weer terug zetten.

Indien er op deze wijze wordt gewerkt is het wel aan te raden om de back-up eerst te testen door deze te restoren alvorens er op de productieomgeving wijzigingen worden doorgevoerd. Het zal niet de eerste keer zijn dat een back-up corrupt is.

Tips
Onze tip is om altijd een OTAP straat in te richten voor software die cruciaal en leidend is binnen het bedrijf. Zorg er vervolgens voor dat als er een wijziging moet worden doorgevoerd er een recente kopie wordt gemaakt van de productieomgeving. Na deze recente kopie wordt er een 'freeze' afgesproken. Een 'freeze' wordt ingezet om wijzigingsconflicten te voorkomen. Er mag in deze periode geen enkele andere wijziging in de software worden doorgevoerd. Formeel wordt deze 'freeze' pas opgeheven als de wijzigingen zijn doorgevoerd en akkoord zijn bevonden op de Productieomgeving.

Je kunt er als bedrijf ook voor kiezen om in releases te gaan werken en een aantal wijzigingen tegelijk door te voeren op vooraf bepaalde tijdstippen. Ook dan geldt er een 'freeze' tot na de release.

Wilt u ons hele whitepaper lezen met meer tips over goed beheer van uw crm applicatie?

Vul dan hieronder uw gegevens in en download het complete whitepaper als pdf. 
(Als na het downloaden uw gegevens nog zichtbaar zijn hoeft u niet nogmaals op verzenden te klikken)

 

* = Verplichte velden
Vul hier uw voor- en achternaam in

Vul hier uw bedrijfsnaam in

Vul hier uw e-mail adres in

Geef hier uw voorkeur aan

Vul hier uw telefoonnummer in zonder streepje

De gegevens die je hier invult, slaan we - tijdelijk - op om contact op te nemen betreffende deze whitepaper en zal niet gebruikt worden voor toekomstige mailings of nieuwsbrieven.
Wij hebben uw uitdrukkelijke toestemming nodig om deze gegevens te mogen verzamelen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Indien je wél graag op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws betreffende CRM en producten van Microsoft 365, dan kun je dat aangeven door het vinkje hieronder aan te zetten. Wil je de nieuwsbrief niet, dan hoef je verder niets te doen.
.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Volg ons!

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!