ERP: wat zijn de nadelen?

In onze vorige blog bespraken we al wat de voordelen van een ERP-systeem  zijn, maar naast voordelen heeft dit systeem ook een paar nadelen. Zo is ERP bijvoorbeeld voornamelijk intern en procesgericht. Als u als organisatie de klant centraal wilt zetten en de customer experience wilt verbeteren, is alleen ERP bijvoorbeeld niet genoeg. Naast dit heeft ERP nog een paar nadelen die we bespreken in deze blog.

De nadelen van ERP
Zinnovation CRM ERP nadelen
Vanwege de brede toepassing van een ERP-systeem ben je afhankelijk van een enkele leverancier. Het is maar net hoe je het bekijkt want dit nadeel kan ook als voordeel worden gezien. Het betekent namelijk ook dat er slecht één leverancier verantwoordelijk is voor de gehele bedrijfsautomatisering. Zorg er daarom wel voor dat het gehele ERP-project goed gedocumenteerd is en wordt bijgehouden door de jaren heen. Mocht er dan een probleem met de leverancier zijn, dan is overstappen naar een andere leverancier een minder groot struikelblok.

Een ander nadeel kan zijn dat de implementatie van een ERP-systeem een grote impact heeft op uw organisatie. Door een goede voorbereiding, communicatie en professionele begeleiding is die impact beter controleerbaar. De gebruikers moeten natuurlijk goed begeleid en getraind worden, maar als de gebruikers eenmaal wegwijs zijn in het systeem zullen er zich steeds minder problemen voordoen.

Afhankelijk van de grootte van de organisatie zal het implementatieproject veel of weinig tijd in beslag nemen. Het is ook vaak afhankelijk van de tijd dat het bedrijf al bestaat en of er met veel vastgelegde procedures wordt gewerkt. Als een bedrijf veel verschillende soorten software gebruikt waarvan de data niet centraal zijn opgeslagen, kan het een heel langdurend traject worden. Het is dan ook slim om zo snel mogelijk te beginnen met data te verzamelen en op te schonen in een bruikbaar bestand zoals bijvoorbeeld Excel. Vraag aan de leverancier om u van een template te voorzien om het converteren van data te versoepelen.

De hoge kosten van een ERP-systeem zijn voor veel vooral kleine en middelgrote organisaties het grootste nadeel. De kosten van de software zelf zijn niet de grootste kosten, maar de kosten van consultancy en de implementatie kunnen hoog oplopen omdat al uw bedrijfsprocessen moeten worden doorlopen en in kaart gebracht moeten worden om aan te laten sluiten op het ERP-systeem.

Als bedrijf moet je altijd de overweging maken wat een ERP-systeem je op moet leveren om uit de kosten te komen. Het is vaak ook mogelijk om te kiezen uit diverse modules die toegevoegd kunnen worden in een basis ERP-systeem, zodat je geen software met een waterhoofd koopt. Een los modulair systeem kan naar wens worden samengesteld en drukt op die manier de kosten enigszins.

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van ERP en CRM zijn en wanneer u welk systeem inzet? Of waarom juist een integratie van beide systemen erg krachtig kan zijn? Download dan ons whitepaper ‘ERP komt van Mars en CRM van Venus’, waarin we ingaan op beide systemen en de kracht van ERP en CRM naast elkaar.

Wilt u het hele whitepaper lezen?
Vul dan hieronder uw gegevens in en download het complete whitepaper als pdf.
(Als na het downloaden uw gegevens nog zichtbaar zijn hoeft u niet nogmaals op verzenden te klikken)

Whitepaper download: ERP komt van Mars en CRM van Venus

* = Verplichte velden
Vul hier uw voor- en achternaam in

Vul hier uw bedrijfsnaam in

Vul hier uw e-mail adres in

Geef hier uw voorkeur aan

Vul hier uw telefoonnummer in zonder streepje

De gegevens die je hier invult, slaan we - tijdelijk - op om contact op te nemen betreffende deze whitepaper en zal niet gebruikt worden voor toekomstige mailings of nieuwsbrieven.
Wij hebben uw uitdrukkelijke toestemming nodig om deze gegevens te mogen verzamelen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Indien je wél graag op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws betreffende CRM en producten van Microsoft 365, dan kun je dat aangeven door het vinkje hieronder aan te zetten. Wil je de nieuwsbrief niet, dan hoef je verder niets te doen.
.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Volg ons!

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!